Kirjastorakennuksen tarina

Teksti: Riikka Javanainen ja Riikka Mäkipelkola, Jyväskylän yliopiston tiedemuseo

Jyväskylän yliopiston pääkirjaston on suunnitellut arkkitehti Arto Sipinen osaksi Seminaarinmäen hallinto- ja laitosrakennuskokonaisuutta. Kirjasto on Pro Finlandia –mitalilla palkitun arkkitehdin pitkän ja maineikkaan uran ensimmäisiä rakennuksia. Arto Sipinen menehtyi loppuvuodesta 2017.

Arkkitehtuuriselta tyyliltään rakennus edustaa konstruktivismia. Olennaista on rakenteen merkitys muodon antajana, mikä konkretisoituu kirjaston julkisivussa. Pilari- ja palkkirunkoon perustuva runkorakenne mahdollistaa tilojen muunneltavuuden. Rakennuksen merkittävin tila on kolmen kerroksen korkuinen valokattoinen sisääntulohalli.

Yliopiston kirjasto on toiminut rakennuksessa vuodesta 1974 lähtien. Rakennus oli valmistuessaan Pohjoismaiden suurin tieteellinen kirjasto lukusalipaikoissa laskettuna. Se oli moderni kirjastorakennus, jossa uuden kirjastoideologian mukaisesti kirjojen lähivarastot sijoitettiin suuriin lukusalitiloihin, joissa ne olivat omatoimisesti asiakkaiden saatavilla. Uutta olivat tuolloin myös ryhmätyötilat.

Kuva: Mauno Väisänen, 1976

Kuningatar Elisabet II vieraili kirjastossa vuonna 1976. Vierailua emännöi ylikirjastonhoitaja Eeva-Maija Tammekann. Kirjasto oli valmistuttuaan erilainen kuin mihin yliopistossa oli aiemmin totuttu. Erään vieraan kerrotaankin ensimmäisellä käynnillään lausahtaneen: ”Tämähän ei ole lainkaan vanhan arvokkaan kirjaston näköinen”. Yhdessä sisustuksesta vastanneiden sisustusarkkitehtien Vuokko ja Torsten Laakson kanssa Sipinen oli suunnitellut kokonaistaideteoksen, jossa keltainen väri toistui rakennusosissa ja kalusteissa yhdessä sinisen, valkoisen ja  mustan kanssa. Pirteä ilme herätti huomiota ja rakennus esiteltiin mm. Arkkitehti-lehdessä ja Kotiliedessä.

Näyttely kirjastorakennuksen vaiheista

Avoimen tiedon keskuksen tiedemuseon ja kirjaston yhteistyönä kokoama ”Keltainen kirjasto” – Jyväskylän yliopiston kirjastorakennuksen vaiheita –näyttely avautui kirjastorakennuksessa Tutkijoiden yössä syksyllä 2018. Näyttely kertoi rakennuksen vaiheista aina suunnittelusta nykypäivään ja sen tarkoitus oli rohkaista tutustumaan rakennukseen ennen tulevan korjauksen tuomia muutoksia ja jakamaan omia muistoja kirjastosta.

Näyttely oli avoinna 18.4.2019 asti  ja se oli osa Euroopan kulttuuriperinnön teemavuotta ”Tunne perintösi, jaa tarinasi”.

Keltainen kirjasto -verkkonäyttely ja muistitiedon keruu

Näyttelyn oheen tehtiin myös Keltainen kirjasto -verkkonäyttely. Virtuaalinen verkkonäyttelymme esittelee rakennuksen tilat, kertoo rakennuksen historiasta ja arkkitehtuurista sekä kirjaston toiminnasta ennen peruskorjausta.

Tee nostalgiamatka kirjastoon! 360-virtuaalikierroksella voit tutustua Jyväskylän yliopiston kirjastorakennukseen sellaisena kuin se oli vuonna 2018.

Kerro meille kirjastomuistosi! on muistitietokeräys, jonka tarkoituksena on saada talteen tietoa, muistoja ja kokemuksia yliopiston kirjastorakennuksesta ja sen toiminnasta. Jaa muistosi kanssamme!

Tutustu myös näihin:

  • Rakennushistoriaselvitys (Kirjasto, Hallintorakennus, Athenaeum, Musica)
  • Tutustu mobiilioppaan avulla Arto Sipisen arkkitehtuuriin kolmella kampuksella: Seminaarinmäellä, Mattilanniemessä ja Ylistönrinteellä