Yhdessä ainutlaatuinen

Kerroin noin vuosi sitten silloisessa kirjaston Tietue-lehdessä, että yliopiston kirjasto ja tiedemuseo yhdistyvät Avoimen tiedon keskukseksi (Open Science Centre, OSC). Nyt ensimmäisen toimintavuotemme päättyessä on hyvä aika katsoa, mitä olemme saaneet aikaan ja mitä on edessä.

Kun kaksi olemassa olevaa organisaatiota liitetään yhteen, yhteisten toimintatapojen ja kulttuurin löytämiseen kuluu aluksi paljon energiaa. Uusi tiimivetoinen työskentelytapamme on vielä hakemassa muotoaan, mutta vähitellen tulokset alkavat näkyä myös palveluissamme ja toiminnassamme. Ensimmäinen yhteisponnistuksemme, lippunäyttelymme "Pysy Suomessa pyhänä", on jo nähtävissä pääkirjaston ala-aulassa.

Uusi nimemme on myös pohdituttanut meitä kovasti. Kahta vahvaa brändiämme, kirjastoa ja museota, ei voi uuden nimen myötä hukata. Avoimen tiedon keskus kuvaa mielestäni kuitenkin hyvin sitä uutta kokonaisuutta, jossa kolmantena vahvana tukijalkanamme on avoin tiede. Yksi merkittävistä tehtävistämme onkin muokata yliopiston mielenmaisemaa avoimuuden suuntaan.

Kirjastorakennuksen peruskorjauksen suunnittelu pitää meitä kiireisinä seuraavat kuukaudet. Remontti alkaa näillä näkymin kesäkuussa 2019. Työ kestää runsaat kaksi vuotta, joten takaisin uudistettuun rakennukseen pääsemme muuttamaan kesän 2021 lopulla. Sitä hetkeä odotamme jo innolla!

Meillä on nyt muutama kuukausi aikaa ratkaista, millaisen rakennuksen haluamme tulevaisuudessa käyttöömme. Onneksi olemme rehtorin myötävaikutuksella saaneet tueksemme arvovaltaisen suunnitteluryhmän, joka arvioi rakennuksen tulevaa käyttöä yliopiston näkökulmasta. Ryhmä myös huolehtii, että niin tiedekuntien ja erillislaitosten kuin opiskelijoiden ja opettajienkin näkemys saadaan mukaan suunnitteluun.

Oman suunnittelunsa vaatii myös väistö. Remontin aikana iso osa toiminnoistamme siirretään Mattilanniemessä olevan kampuskirjastomme yhteyteen. Muita väistötiloja ovat Ylistönrinteen kampuskirjasto sekä Seminaarinmäellä Aalto-lukusali. Muutto tulee viemään paljon aikaa keväällä 2019, onhan yksin painettua aineistoa siirrettävänä yli 25 hyllykilometriä.

Näin suuret muutokset edellyttävät kaikkien nykyisten toimitilojemme tulevaisuuden läpikäymistä. Suuri osa painetusta kirjallisuudestamme muuttaa Kanavuoren kokoelmakeskukseen, jotta saamme kirjastorakennukseen lisätilaa asiakkaille ja uusille toiminnoille. Pohdimme paraikaa myös sitä, miten Aalto-lukusalia ja kampuskirjastoja tullaan hyödyntämään sekä missä tiloissa museomme parhaiten saavuttavat kävijänsä.

Kaiken tämän suunnittelun lisäksi pidämme huolen siitä, että asiakkaamme saavat edelleen parasta mahdollista palvelua ja että näyttelytoimintamme jatkuu vilkkaana. Työssämme tarvitsemme koko yliopistoyhteisön ja kaupunkilaisten tuen. Toivonkin, että kertoisitte meille ideoitanne ja osallistuisitte tapahtumiimme, jotta saamme kehitettyä teille parhaan mahdollisen Avoimen tiedon keskuksen.

Ari Muhonen
Johtaja
Avoimen tiedon keskus