19.10.2018

OSC testaa: Collective Access

Collective Access museotietojärjestelmän testausta yliopiston museon käyttöön.
Info Päivitämme näitä blogikirjoituksia sitä mukaa kun testaus etenee. Muista käydä siis vilkaisemassa mitä tapahtuu!

Jyväskylän yliopiston museolla on käytössä kaksi yliopiston sisällä kehitettyä järjestelmää: DUO ja ARTE. Sovellukset on räätälöity museon tarpeisiin ja ne ovat täyttäneet tehtävänsä hyvin. Aika kuitenkin kulkee tietotekniikassa nopsaan ja sovellusten elinkaari on loppumassa. Tarvitaan siis korvaaja.

ca_main.png

Tietojärjestelmä ilman hyvää rajapintaa on kuin polkupyörä ilman polkimia: kulkee hyvin alamäkeen mutta ylämäen (lue: vastoinkäymisten) kohdalla vauhti loppuu nopeasti.

Collective Access (CA) on avoimen lähdekoodin museotietojärjestelmä, joka on käytössä monissa isoissakin organisaatioissa. CA on mielenkiintoinen vaihtoehto monessakin mielessä ja siksi haluamme tutkia sitä lähemmin.

 • avoin lähdekoodi
  Kokemus on osoittanut, että avoin lähde koodi toimii. Sovellus ei voi kadota alta, aktiivisessa projektissa kehitys on nopeaa, bugikorjauksia tehdään ripeästi (tai niitä voi korjata itse).
 • aktiivinen projekti
  CA on käytössä lukuissa organisaatioissa
 • hyvin joustava tietomalli
  Kulttuuriperintöaineiston monimuotoisuus tekee hyvin hankalaksi yhden, ennaltamäärätyn tietomallin käyttämisen ilman aineiston köyhdyttämistä. CA:ssa on mahdollista määritellä sangen vapaasti tapa, jolla tietoa organisoidaan.
 • REST -rajapinta
   Tietojärjestelmä ilman hyvää rajapintaa on kuin polkupyörä ilman polkimia: kulkee hyvin alamäkeen mutta ylämäen (lue: vastoinkäymisten) kohdalla vauhti loppuu nopeasti.

Raja hyvän ja huonon järjestelmän kohdalla kulkee rajapinnassa

Nykyaikainen REST-rajapinta on yksi tärkeimmistä kriteereistä melkeinpä mitä tahansa järjestelmää valittaessa. Erityisen tärkeää se on museotietojärjestelmän kohdalla. Aineistoa pitää voida ajaa sisään omilla työkaluilla ja sitä pitää voida hakea ja muokata rajapinnan kautta. Hyvät rajapinnat luovat myös turvaa käyttäjille käyttöliittymäsuunnittelijoiden hirmuvaltaa vastaan: Jos järjestelmän oma käyttöliittymä on kökkö, niin se voidaan korvata kokonaan tai osittain omalla käyttöliittymällä. Tästä hyvänä esimerkkinä on digiarkistomme JYX, jossa olemme kehittäneet omia työnkulkuja JYXin rajapintojen päälle.

Miten testaamme?

Alla on listaus testaamisen vaiheista. Linkitän listaan alasivuja sitä mukaa, kun testaus etenee.