OSC testaa: Collective Access

Collective Access museotietojärjestelmän testausta yliopiston museon käyttöön.
Info Päivitämme näitä blogikirjoituksia sitä mukaa kun testaus etenee. Muista käydä siis vilkaisemassa mitä tapahtuu!
Viimeisin päivitys 19.6.2019, lisätty  CollectiveAccess -kaavio.

Jyväskylän yliopiston museolla on käytössä kaksi yliopiston sisällä kehitettyä järjestelmää: DUO ja ARTE. Sovellukset on räätälöity museon tarpeisiin ja ne ovat täyttäneet tehtävänsä hyvin. Aika kuitenkin kulkee tietotekniikassa nopsaan ja sovellusten elinkaari on loppumassa. Tarvitaan siis korvaaja ja siksi testaamme avoimen lähdekoodin CollectiveAccess -sovellusta.

ca_main.png

Miten testaamme?

Alla on listaus testaamisen vaiheista. Linkitän listaan alasivuja sitä mukaa, kun testaus etenee.

CollectiveAccess

Collective Access (CA) on avoimen lähdekoodin museotietojärjestelmä, joka on käytössä monissa isoissakin organisaatioissa. CA on mielenkiintoinen vaihtoehto monessakin mielessä ja siksi haluamme tutkia sitä lähemmin.

Tietojärjestelmä ilman hyvää rajapintaa on kuin polkupyörä ilman polkimia: kulkee hyvin alamäkeen mutta ylämäen (lue: vastoinkäymisten) kohdalla vauhti loppuu nopeasti.

  • avoin lähdekoodi
    Kokemus on osoittanut, että avoin lähde koodi toimii. Sovellus ei voi kadota alta, aktiivisessa projektissa kehitys on nopeaa, bugikorjauksia tehdään ripeästi (tai niitä voi korjata itse).
  • aktiivinen projekti
    CA on käytössä lukuissa organisaatioissa
  • hyvin joustava tietomalli
    Kulttuuriperintöaineiston monimuotoisuus tekee hyvin hankalaksi yhden, ennaltamäärätyn tietomallin käyttämisen ilman aineiston köyhdyttämistä. CA:ssa on mahdollista määritellä sangen vapaasti tapa, jolla tietoa organisoidaan.
  • REST -rajapinta
     Tietojärjestelmä ilman hyvää rajapintaa on kuin polkupyörä ilman polkimia: kulkee hyvin alamäkeen mutta ylämäen (lue: vastoinkäymisten) kohdalla vauhti loppuu nopeasti.